středa 17. června 2015

Jak se dělají na vozíku děti - z láskového světa dětí Bílýho havrana.

Paní režisérka z Prahy chce natočit dokument o sexuálním životě postižených. 
Píšeme si spolu, chtěla by točit s mou dcerou. 

A já jí kladu otázky. Kladu si ty otázky také - a svoje odpovědi zatím nevidím ani v mlze.
Paní režisérko, jaký dokument chcete stvořit? Co když v uměleckém záměru nastává někdy okamžik, od kterého si ten homunkulus začíná žít vlastním životem? 
Je vůbec možné ovlivnit, aby se nenarodil Frankenstein? A má to tvůrce hlídat?

Takže - co chcete natočit, kdo chcete aby to viděl a co při dokumentu má cítit?

Šestnáctiletá Anička, jejíž zatím jediným milostným zážitkem je romantická a platonická zamilovanost do ošetřovatele v ústavu? A která podvědomě cítí, že vlastně neví, miluje-li to, že je na ni hodný a na rozdíl od ostatních satyrských bab na Zámku ji vždycky přijde ji v noci otočit na posteli, nebo jestli miluje jeho a co s tím, že on má ženu a dítě? 
Sedmnáctiletá Karla neví, jestli se jí víc líbí kluci nebo holky; ty holky jsou něžné, dá se s nimi o všem bez studu mluvit, jsou po ruce a rozumí mně. Kluka jsem vlastně nepoznala, protože je tak vzácné nějakého vůbec potkat. 
Anička a Karla se dívají na Váš dokument a říkají si: ano, to jsem vlastně já; tohle cítím, tohle bych chtěla a tohle zase nechtěla zažít. To je pro mně a o mně. 
Tohle chcete natočit?

Patnáctiletý Karel (říkej mi Rambo, vole!) a sedmnáctiletý Mikin jsou kamarádi. Rambo bydlí na intru Chrlického zámku, učí se v učebním oboru praktická škola, má jednu nohu. Ríká o sobě, že je momentálně vopožděnej. Na prázdniny jezdí domů. Mikina vozí rodiče každý den do chrlického učňáku na kuchaře. Oba kouří, zkoušeli ganju, moc jim to nechutnalo. Rambo s jednou nohou nemůže chlastat, neudržel by se. Mikin udělá i vosum kousků a dvě magický voka. Rodičům je ho líto, tak mu to prochází. Když kouří v zahradě, vykládají si nejdivočejší erotické konfabulace. Párkrát zkusili vzájemně onanovat. Vlastně k tomu Rambo Mikina donutil. Sní o tom, že až budou mít prachy, zajdou si do Perlovky za holkama. Jednou se Mikin pořádně vožral a svěřil se, že vlastní sní o holce s medovýma vlasama, kterou by si vzal. Když vystřízlivěl, strašně se styděl. Rambo a Mikin se dívají na Váš film, komentují, jaké má tamhleta kozy a pak říká Mikin: dobrý vole - ne? Ten Čárli ve filmu byl vole jako ty...
Tohle chcete natočit?

Radka spěje k maturitě na knihovnické v Plzni. Má individuál, rodiče ji vozí tak dvakrát měsíčně na pár dnů na vyučování. Škola není bezbariérová. Když přijede do dvora auto s Radkou, maminka s tatínkem vyloží vozík a potom Radku. Zpočátku to celá škola se zájmem sledovala z oken do dvora. Vyučování je od 8 do 16, schválně jezdí na dlouhé dny. Před obědem Radka často volá telefonem maminku. Kamošky ze třídy se mezi diskusí o tom, jak jí včera Franta urval šprndu s chechotem ptají: zas voláš mamu, aby Ti šla vytřít prdel? Jo vodpoledne, ta party, at Te ani nenapadne tam lézt. Píchalas´ už? Dyť jsi ještě nebyla nikdy ani vožralá! O čem s Tebou vykládat? Jo, a tu francouzštinu dáš opsat Martině, Tony Lee potřebuje přeložit článek z angliny o bodybuildingu pro ostatní kluky v hokeji a Franta chce přeložit z ruštiny ten návod na model letadla. A Radka se zasní - třeba si pro tu ruštinu přijde za Radkou Franta sám... 
Bude ten film o Radce?

Jirka má těžkou mentální poruchu. Je mu 25, vazba a hlava desetiletého kluka. V poklopci mu příroda nadělila a vůbec nerozumí tomu, proč by se nemohl o každou ženskou - to rozezná výborně - opřít. Sestřička, pošťačka, kuchařka - proč ho nemají rády? Mamince, co Jirku jezdí navštěvovat si vedení opařanského ústavu vždycky stěžuje: paní, s Jirkou je to čím dál těžší, pořád by - víte co - významné zamrkání - dělejte něco. A tak si maminka sedne vedle Jirky na postel a dělá něco. A myslí na to, že zapomněla dát králikům.
Bude ten film o Jirkovi? 
Bude ten film o Jirkově mamince?

Cynická čtyřicetiletá Dana - dystrofička - cítí, že v dálce na obzoru se blíží začátek klimakteria. A ona si ještě nic neužila. Předstírá před okolím obrovské až promiskuitní zkušenosti, předstírá že je stále mladá, že studuje. Svět kolem sebe vnímá a komentuje otrle, jen nechudáčkovat. Zhlédla se (v důsledku špatné znalosti angličtiny) v modelu života postižených v USA. Naprosto odmítá vzít v úvahu, že středoevropská sociální a kulturní realita je o dost jiná. Bojuje za to, aby celá komunita LGBIT+ mohla čerpat dobrodiní sexuálních služeb, je přesvědčena, že existuje právo na sexuální uspokojení. Tedy alespoň právo postižených na sexuální uspokojení. Uvítala by sexuálního asistenta nebo i asistentku, možná oba naráz.
Bude ten film o Daně?

Zatím jsem smutný.
Můj kamarád Švihák Kostra - kriplíček Radek z minulého příběhu mi říká: Fugasu, ser na to. Moc přemejšlíš. Co když má (zase) pravdu?

Žádné komentáře:

Okomentovat